Yoga

Ongeveer drieduizend jaar geleden is yoga  in India ontstaan. De eerste vorm van yoga lag voornamelijk op geestelijk terrein en bestond uit concentratie-en meditatie-oefeningen om zo tot een hoger bewustzijn te komen. In de loop der tijden ontstonden andere vormen van yoga waarin bijvoorbeeld kennis, liefde of gezondheid centraal staan. In feite gaat het in yoga om persoonlijk evenwicht en daar is alles bij betrokken en niet alleen kennis of gezondheid. De yoga zoals die in het westen beoefend wordt, is voor het overgrote deel Hatha yoga.

HATHA YOGA

In de Hatha yoga staan beweging, ademhaling, ontspanning en aandacht centraal. Het is een eeuwenoud systeem om op een natuurlijke manier evenwichtig te brengen in lichaam en geest.

BEWEGING

De bewegingen zijn bedoeld om een evenwichtige doorstroming van energie te bevorderen, zij bieden tegenwicht tegen de eenzijdigheid van het dagelijkse bewegingspatroon.
De bewegingen worden zonder prestatie-of wedstrijdelement uitgevoerd.

ONTSPANNING

Door het lichaam steeds meer aan de zwaartekracht over te geven en door geestelijk de buitenwereld even los te laten, krijgt de gehele mens weer kans om zich in een diepe rust te herstellen.

AANDACHT EN ADEMHALING

Adem is leven en leven is beweging. Ook de adem is een beweging waarin we vaak verstard zijn.
Door de ontspanning en door de beweging en aandacht kan de ademhaling zich weer volledig ontplooien, mits men geestelijk meegeeft.
In die zin is yoga geen medicijn, yoga vraagt om eigen inzet en aandacht.

MIJN YOGALES EN WERKWIJZE

Yoga beoefening gaat erover om bewust aanwezig te blijven bij wat je voelt en bewust te ademen als je beperkingen of moeilijkheden tegenkomt. Wanneer je bewust bent van de inspanning en spanning die een (yoga) houding in je lichaam oproept, dan lost die spanning vanzelf op. De kunst is om door alle gevoelens heen te ademen. In de yoga wordt de adem getransformeerd tot Prana: levensenergie. Met elke inademing breng je nieuw leven in je lichaam, met elke uitademing reinig je het. In het oefenen met de adem, leer je ruimtes in het lichaam te openen en te voelen, waardoor de adem vrij gaat stromen, zodat er een ontspannen en energiek gevoel vrij zal komen.

Wanneer we de signalen van spanning negeren raakt onze energie stroom geblokkeerd. Ook emotionele stress wordt opgeslagen als lichamelijke spanning. Door stress en spanning is het sneller ademen en het vasthouden van de adem een logische reactie. Echter een krachtige en bewuste manier van ademen wakkert het vuur van binnen aan en kalmeert uiteindelijk ons zenuwstelsel en helpt om spanning en stress het hoofd te bieden. De intensiteit van het bewust aanwezig zijn, tijdens de yoga beoefening zal doorwerken op lichamelijk en emotioneel gebied en zal ons een stevige basis brengen op alle niveaus.